Criminele drugsinfiltrant VS jarenlang actief in Nederland

’Inzet burgerinfiltranten in Nederland strikt verboden’

 

De Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA heeft een criminele burgerinfiltrant ingezet in Nederland. Het AD heeft de hand weten te leggen op geheime rapporten van de DEA.

 

De burgerinfiltrant speelde een hoofdrol bij de gecontroleerde doorvoer van een grote hoeveelheid drugs in Europa. Doel was het in de val lokken van drugscriminelen. Op de partij kwamen meerdere Nederlanders af. Infiltrant ‘Mono’ werkte maandenlang vanuit Amsterdam.

 

De rol van de DEA-infiltrant ligt gevoelig, omdat het een bom kan leggen onder het proces tegen de potentiële kopers die momenteel in Haarlem terechtstaan. De verdachten vermoeden dat de DEA in Nederland buiten haar boekje is gegaan en eisen inzage in de operatie. De Amerikanen weigeren dat.

 

Justitie claimt dat ze eind 2009 voor het eerst hoorde dat Mono voor de DEA werkte. Een artikel uit de Poolse krant Gazeta Wyborcza zet vraagtekens bij die verklaring. Nederland zou namelijk al op 11 februari 2009 een bemiddelende rol hebben gespeeld tussen de DEA en de Poolse geheime dienst ABW.

 

Vindt dit verhaal op 16 juni 2012

 

Bewerkt door: Leonie Francien Sellies

16-6-12 – 08:23  bron: ANP

De infiltrant was maandenlang actief in Amsterdam. © ANP.

 

De Persgroep Digital. Alle rechten voorbehouden.