Britse undercoveragenten stalen identiteit van 80 dode kinderen

Agenten van de Britse Metropolitan Police, de grootste politiedienst van het
land, hebben tussen 1968 en 1994 de identiteit van ongeveer 80 dode kinderen gestolen. Ze gebruikten de aliassen bij undercoveroperaties zonder dat de ouders van de overleden kinderen op de hoogte waren van deze werkwijze. Dat blijkt uit een onderzoek van The Guardian.

Het lijkt op een spionagethriller maar over het Kanaal was het gedurende drie decennia een vaak gebruikte manier om personen te volgen: de identiteit stelen van kinderen die het leven hadden gelaten in een ongeval of kinderen die bezweken waren aan de gevolgen van een slepende ziekte.
1968

De praktijken zouden begonnen zijn in 1968 met als doel het bespioneren van groeperingen die protesteerden tegen onder meer kernenergie, racisme, oorlog en het kapitalisme. Agenten van de Metropolitan Police gaven leden van de speciale eenheid Special Demonstration Squad de toestemming om de aliassen te gebruiken. De agenten kregen zelfs (valse) officiële documenten als paspoorten en rijbewijzen en gingen kijken bij de huizen waar de kinderen waren opgegroeid.

Het hele proces werd “jackal run” genoemd, naar de roman ‘The Day of the Jackal’, waarin auteur Frederick Forsyth zulke praktijken omschrijft.
Stasi

Een voormalig lid van de Special Demonstration Squad – de dienst werd in 2008 ontmanteld – vergelijkt de praktijken zelfs met die van de Stasi, de geheime dienst van de DDR.

05/02 Buitenland

Find this story at 5 February 2013

©1994-2013 Concentra Media Groep N.V.